• CEO Mark Zuckerberg van Facebook heeft in enkele uren tijd bijna 7 miljard dollar verloren op de beurs.
  • Facebook, Instagram en WhatsApp kampten maandag met een wereldwijde storing.
  • Ook ander negatief nieuws over Facebook zorgde voor een koersval van de aandelen van Zuckerberg.

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft maandag in enkele uren tijd voor bijna 7 miljard dollar aan vermogen verloren op de beurs in New York. Omgerekend gaat het om zo’n 6 miljard euro.

Een wereldwijde storing bij Facebook en ander negatief nieuws zorgden er namelijk voor dat aandelen van het socialemediabedrijf, waarvan hij er veel bezit, ongeveer 5 procent in waarde kelderden.

Door de koersdaling zakte het vermogen van Zuckerberg terug naar 120,9 miljard dollar. Daardoor kwam hij weer onder Microsoft-oprichter Bill Gates te staan op de vijfde plaats van de rijkenlijst van persbureau Bloomberg.

De laatste tijd zijn techbedrijven sowieso uit de gratie op Wall Street. Sinds halverwege september zou Zuckerberg al zo’n 19 miljard dollar hebben kwijtgespeeld.

De apps Facebook, Instagram en WhatsApp kregen maandagavond tussen tussen 17.30 en 17.45 uur te maken met een wereldwijde storing. Het socialemediabedrijf noemt defecte configuratie-aanpassingen aan de routers als de voornaamste oorzaak van de bijna zes uur durende storing. Daardoor hadden zo'n 3,5 miljard gebruikers geen toegang tot hun social media en hun berichtendiensten.

Op 19 maart hadden de diensten van Facebook ook te maken met een grote storing. Die duurde toen ongeveer een uur.

Internetstoringen komen vaker voor. In juli waren veel websites onbereikbaar door problemen bij het Amerikaanse techbedrijf Akamai, waardoor in Nederland sites van onder meer de politie, Rabobank, ING en regionale kranten onbereikbaar waren. Een maand daarvoor zorgden problemen bij het Amerikaanse bedrijf Fastly ervoor dat wereldwijd veel veelbezochte sites tijdelijk uit de lucht waren, waaronder die van kranten als The Guardian, The New York en Le Monde.

Lees ook: Het internet is verrassend fragiel – Deze 6 zwakke plekken kunnen het wereldwijde netwerk platleggen

Klokkenluider treedt naar buiten

Facebook zag zich afgelopen weekend daarnaast genoodzaakt om zich te verweren tegen beweringen dat het netwerk bijdroeg aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari. Dat zou volgens Facebook "belachelijk" zijn, liet een bestuurder van het concern weten vooruitlopend op het optreden van een klokkenluider.

Die klokkenluider heeft zich inmiddels bekendgemaakt als Frances Haugen, een voormalig medewerker van Facebook. Zij zal dinsdag ook voor een deelcommissie van de Senaat getuigen over een onderzoek dat Facebook deed naar de effecten van Instagram op de mentale gezondheid van jonge gebruikers.

Haugen was volgens haar LinkedIn-profiel meer dan twee jaar productmanager bij Facebook. Ook werkte ze in een vergelijkbare functie bij techbedrijven Google, Pinterest en Yelp.

The New York Times berichtte afgelopen weekeinde over een memo dat Facebook-topman Zuckerberg onder leidinggevenden van het bedrijf verspreidde om ze voor te bereiden op de beschuldigingen van de klokkenluider. Daarin schrijft hij dat Facebook maatregelen om schadelijke inhoud te weren tot ver na de verkiezingen en ook na de bestorming van het Capitool overeind hield. "Als het waar is dat Facebook de voornaamste oorzaak is van polarisatie, dan zou dat erger moeten worden overal waar Facebook populair is. Maar dat is niet het geval."

Lees ook deze column: Grote techbedrijven in Silicon Valley sluiten de ogen voor echte wereldproblemen en richten zich op een troosteloos ‘metaverse’